DEL FANG A LA LLETRA, 10000 ANYS D’HISTÒRIA

Cada nen i nena del Parvulari tenen mares i pares que treballen fent diferents oficis. Alguns d’ells estan relacionats amb el projecte que estem treballant enguany, i no ens agradaria desaprofitar l’ocasió per aprendre el màxim de coses possibles sobre el tema.

És per això que li vam demanar al pare del Guillem Soldevila d’EI4C, el Dani, que ens vingués a explicar coses sobre l’origen del fang i ens fes una demostració del treball de la ceràmica amb el torn. Ell va acceptar encantat!

Durant un dia sencer es va instal·lar a l’atelier i tots els grups classe vam anar passant a fer l’activitat amb ell. Ens va explicar que el fang prové de l’argila, un tipus de terra vermellosa d’origen mineral i alt contingut en òxid de ferro (d’aquí el seu color rovellat) molt abundant. Aquesta terra s’extreu i es refina per convertir­-la en una sorra ben fina. Nosaltres vam barrejar aquesta sorra amb aigua, per veure com es formava el fang i com adquiria les seves propietats plàstiques.

manipulació

Tot seguit, ens va fer una demostració pràctica de les diferents tècniques de modelat tal i com s’han anat succeint al llarg de la història -des del Paleolític- per a fabricar atuells de ceràmica: el mètode del pessic, el del xurro, i el del modelat amb torn. Nosaltres vam provar el dels xurros i vam fer anar el torn! Quina experiència!

torn

El Dani ens va explicar que, un cop s’ha assecat el fang, cal coure’l a temperatures molt altes (vora 1.000 graus!) perquè adquireixi la seva duresa característica i sigui impermeable. Ara es fa amb forns especials, però antigament es feia amb fogueres, i fins que no es va descobrir com coure’l només es podien fer servir els bols per guardar coses seques, perquè sinó es tornava a convertir en fang tou!

Mil gràcies per venir a ensenyar-nos tantes coses, Dani!

 

 

Anuncis

One thought on “DEL FANG A LA LLETRA, 10000 ANYS D’HISTÒRIA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s